zaterdag 10 december 2016

Kerstfranje...

In de loop der jaren is bij mij de franje rondom het kerstgebeuren steeds meer tegen gaan staan. Overal wordt het woordje kerst opgeplakt. Op markten -evenementen -diners etc.. Voor bezinning is maar weinig tijd. De drukte en stress die rondom de kerstdagen heersen, maken dat mensen deze soms doodvermoeid en afgepeigerd doorbrengen.Waarom sloven mensen zich rondom deze dagen toch zo uit?


Kerken puilen uit in de kerstnachtdiensten, terwijl ze normaal leeglopen. Velen komen daar dan maar eenmalig.Niet zozeer om het KIND in de kribbe te aanbidden,maar  meer uit traditie - gewoonte of voor de sfeer.Liederen over vrede op aarde - het  Ere ziij God en Stille Nacht galmen door de kerken, maar
nieuwe volgelingen van Jezus levert het helaas niet op.

Ook komt  de vrede op aarde geen stap dichterbij, als er meters sneeuw zouden vallen en miljoenen kaarsjes en lichtjes aan worden gestoken I'm dreaming of a white christmas is een leuk liedje, maar het zegt mij helemaal niets!

Nee, van een witte kerst
hoop ik niet te dromen
ook niet van volgeladen
en uitpuilende dennenbomen
Alle kerstdiners zou
ik willen ruilen
als er geen mens
van honger meer zou hoeven huilen

Want als het Kind van Bethlehem niet in de harten van de mensen wordt geboren blijft het een utopie!

Dat mensen rondom deze tijd leuke en gezellige dingen met elkaar doen, is voor mij geen enkel probleem, maar het heeft maar weinig met het kerstfeest te maken.

Voor mijzelf  heb ik geen  sfeer - stemming - boom - lichtjes of kaarsjes nodig om het Kerstfeest te vieren. Voor mij is het KIND IN DE KRIBBE genoeg. Gezelligheid - lekker eten - samen zijn met mijn dierbaren of vrienden - omzien naar de ander, geldt voor mij het hele jaar door.

In de stal van Bethlehem heerste een hele andere sfeer.Daar ontbrak elke vorm van franje.Want daar lag nota bene een KONINGSKIND in en vuile voederbak voor dieren. Eigenlijk had Hij geboren moeten worden in een paleis. Maar Hij kwam in bittere armoede om mensen onder de mensen te zijn, zodat ze daardoor geestelijk rijk konden worden, door Zijn lijden en sterven.Helaas kozen velen voor aardse rijkdom, en de gevolgen daarvan zien we zo heel duidelijk om ons heen.

Gelukkig zijn er wereldwijd nog miljarden mensen die met een oprecht hart het Kerstfeest vieren. Die willen buigen bij de kribbe, maar ook knielen bij het kruis van datzelfde Kind.

Jezus zei: Ik ben het Licht der wereld, wie Mij volgt zal nimmer meer in de duisternis wandelen, maar het Licht des levens hebben. Johannes 8 vers 12.
2 opmerkingen:

  1. Amen. Voor mijn ook geen boom. Al versier ik wel mijn huis met een paar zaken die herinneren aan het echte verhaal van kerst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die tekst op het eind is mijn lievelingsvers.

    BeantwoordenVerwijderen