woensdag 25 januari 2017

Documentaire over medicijngebruik....

Gisteravond een boeiende documentaire bekeken over het gebruik van medicijnen. (RTLZ - ZDoc) Hierin was een Britse arts te zien die zich verdiepte in het gebruik van medicijnen, door mensen die veel pijn hadden of psychische klachten.

Hij was van mening dat mensen te veel en te snel naar medicijnen grepen, terwijl er ook goede alternatieven zijn. Maar constateerde ook, dat ook veel huisartsen en specialisten te snel waren met het geven van medicatie.

Omdat ikzelf ook geen voorstander ben van (teveel) medicijnen, heb ik 2 uur lang met stijgende verbazing gekeken.

De arts kreeg natuurlijk veel tegenwerking van huisartsen en specialisten. Toch wilden sommigen wel meewerken, om hun patiënten mee te laten doen met zijn experiment. Het resultaat was verbijsterend!Deze arts was zeker geen tegenstander van medicijnen, maar wilde laten zien dat er daarnaast veel betere en goedkopere methodes zijn.

  • Hij volgde twee vrouwen: één met erge rugklachten, die daarvoor al meer dan 20 jaar diverse soorten (gevaarlijke)pijnstillers slikte. De ander was al jaren depressief en slikte daarvoor antidepressiva.

Na heel veel onderzoek van zijn kant ,bleek dat geen van beide patiënten hun medicijnen ook daadwerkelijk echt hielpen. Hij zocht de vrouwen thuis op om hun situaties daar te bekijken, vroeg ze uitgebreid naar hun bezigheden en hobbies voordat ze ziek werden.

Daar ging hij mee aan de slag. Hij stimuleerde ze om langzaam hun medicijnen af te bouwen, onder toezicht van hun eigen huisarts of specialist, en weer aan de slag te gaan met datgene wat ze voor die tijd leuk vonden. Daardoor richten ze zich veel minder op hun klachten. De zwaar depressieve vrouw ging weer zwemmen en andere dingen weer oppakken, en de vrouw met veel pijn ging oefeningen doen voor haar rug en zocht een sport op die bij haar paste. Beide vrouwen gebruiken maar weinig medicijnen meer. En kropen langzaam uit hun slachtofferrol.

(p.s. natuurlijk begrijp ik best dat het niet altijd zo simpel ligt bij alle mensen)

Telkens kwam weer naar voren dat BEWEGING in de frisse buitenlucht, één van de belangrijkste dingen in het leven is.Gezond eten, en zorgen dat je dagelijks je vitamines binnen krijgt, speelt ook een grote rol. Dat verse groente en fruit belangrijk is, weten de meeste mensen wel.

De arts ging ook aan het werk met een groep ouderen die o.a. leden aan hoge bloeddruk en suikerziekte. Hij moest heel veel moeite doen om ze in de buitenlucht in beweging te krijgen, want ze zaten de hele dag in huis achter de geraniums. Toen dat lukte, bleek na een paar weken al, dat hun gezondheid met sprongen vooruit was gegaan. Daardoor raakten ze zo gemotiveerd, dat ze elke dag gingen wandelen en bewegen. En sleepten daar weer anderen in mee.

Als in alle landen dit geweldig initiatief wordt overgenomen en mensen mee willen werken, zullen vele zorg en medicijnkosten met sprongen naar beneden gaan...... Vele mensen klagen (soms) terecht, maar om zelf in actie komen denken ze helaas (nog) te weinig over na.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten